Pilonidal Sinüs Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Pilonidal Sinüs Nedir
Pilonidal sinüs halk arasında kıl dönmesi olarak bilinmekle birlikte; tedavi edilmediği sürece hastanın günlük yaşam konforunu önemli derecede etkilemektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen pilonidal sinüs, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşmaktadır.
İçindekiler
Pilonidal Sinüs Nedenleri
Pilonidal sinüs nedenleri araştırıldığında çoğunlukla saç, sırt ve ensedeki kılların dökülmesi ve kuyruk sokumundaki gözeneklerden derinin içinde gömülmesi ve bu bölgede kistik bir yapı oluşturması olarak açığa çıkmaktadır. Söz konusu kistik yapı iltihaplanabilmekte ve akıntıya neden olabilmektedir.
Pilonidal sinüs kuyruk sokumu bölgesinin yanı sıra göbek deliği gibi vücut kıllarının birikebileceği vücuttaki diğer bölgelerde de oluşabilmektedir. Kıl dönmesi problemi ülkemizde daha çok 15 ila 35 yaş arasında yaşanabilmekle beraber erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Pilonidal sinüs hastalığının risk faktörleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- İdeal kilonun üzerinde olma ya da obezite
- Aşırı terleme
- Aşırı tüylü vücut yapısı
- Hijyenin yeterli oranda sağlanamaması
- Kıl kökü iltihabına yatın olma
- Kılların ve tüylerin jiletle alınması
Pilonidal sinüs problemi; apse oluşumu, ağrı, kötü kokulu gibi şikayetlere neden olan bir hastalıktır ve genellikle son evresine kadar doktora başvurma süreci ertelenmektedir. Genellikle vücut kıllarının düzenli olarak alınması ve hijyen koşullarının sağlanabilmesi ile önlenebilen bir hastalıktır ancak apse oluşumunun giderilmesi için mutlaka alanında tecrübeli bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Endoskopik Pilonidal Sinüs Tedavisi
Endoskopik pilonidal sinüs tedavisi; söz konusu hastalığın tedavisinde uygulanan modern bir tekniktir. Bu tedavi yöntemi oldukça güvenilir ve konforlu bir teknik olmasının yanı sıra iyileşme ve işe dönüş süresinin kısa olması ile son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Endoskopik pilonidal sinüs tedavisinde hasta yüz üstü yatırılmakta; lokal ya da spinal anestezi işlemi altında uygulanmaktadır. Bu yöntemde nüks görülme oranı; lazerle pilonidal sinüs tedavisindeki nüks oranı ile yakın düzeydedir.
Endoskopik Pilonidal Ameliyatı
Endoskopik pilonidal sinüs ameliyatı oldukça güvenilir ve konforlu olması sayesinde çocuklarda dahi uygulanabilen bir yöntemdir. Özel olarak geliştirilmiş kamera ile bölge içerisine girilmekte ve direkt görüş sağlanarak bölgenin termal olarak yakılması disiplinine dayanmaktadır.
Endoskopik pilonidal ameliyatı öncesinde apse içerisindeki iltihabın boşalması beklenebilmekte ya da apsenin boşalması sağlanabilmektedir.
Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası
Pilonidal sinüs ameliyatı sonrası süreçte kanama ve iltihap olması durumunda doktora başvurulması önerilmektedir. Aynı zamanda bu süreçte doktor reçetesindeki ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekmektedir.
Pilonidal Sinüs İyileşme Süreci
Pilonidal sinüs iyileşme süreci uygulanan tedavi sonrasında bölgenin kuru ve temiz tutulmasının yanı sıra vücut kıllarının düzenli bir şekilde alınması, terlemenin önlenmesi ve ideal kilonun korunması ile nüks etme olasılığının önüne geçilebilmektedir.
Pilonidal Sinüs Hangi Bölüm Bakar?
Kıl dönmesi problemini yaşayan kişiler bazen kuyruk sokumunda yer alan keseyi sivilce zannederek yanlış kliniklere başvurabilmektedir. Kıl dönmesi rahatsızlığı ile genel cerrah ilgilenir.
Pilonidal Sinüs Kendiliğinden Geçer mi?
Pilonidal sinüs kendiliğinden geçmez. Apse bir hekim tarafından boşaltılmalıdır. Çünkü kendi kendine patlarsa çevresine yayılabilir ve doku hasarı oluşabilir.
Pilonidal Sinüs Tehlikeli mi?
Halk arasında kıl dönmesi olarak anılan rahatsızlığın tıptaki ismi pilonidal sinüstür. Kıl dönmesi sinsice oluşur ve hızla ilerler. Cilt kanseri gibi hastalıkları tetikleyebildiğinden mutlaka tedavi edilmelidir.
Pilonidal Sinüs Kapanır mı?
Pilonidal sinüs hastalığının tedavisi için en etkili yöntem cerrahi operasyondur. Hastalıklı bölge çıkarılır. Yara özel bir teknik kullanılarak ya da dokular kaydırılarak kapatılabilir.
Kıl Dönmesi Mr'da Belli Olur mu?
Kıl dönmesi tanısının konulması için MR, ultrason veya röntgen gibi görüntüleme tetkiklerine gerek görülmez. Fiziki muayene tanı için yeterli olacaktır.
Pilonidal Sinüs Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kıl dönmesi operasyonu ortalama olarak yarım saat ile 1 saat arasında sürer. Operasyon hastanın belden aşağısı uyuşturularak yapılır.
Kıl Dönmesinde Hastanede Yatılır mı?
Yapılan uyuşturmanın etkisi geçmeden ağrı kesiciler başlanır. Hastaların büyük bölümünde önemli bir ağrı sorunu görülmez. Yalnızca ameliyat gecesinde hastanede kalınması yeterli görülür.