Hemoroid (Basur)
Hemoroid (Basur) Nedir?
Makat bölgesinde yer alan kan damarlarının genişlemesi ve şişmesi hemoroid (basur) sorununu tanımlamaktadır. Hemoroidler iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç hemoroidler anal kanalın içerisinde yer almaktadır. Bu damarların üzerinde ise bağırsağın iç kısmını örten mukoza bulunmaktadır. Dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmekte ve ağrısız bir şekilde makattan dışarı sarkabilmektedir. Dış hemoroid ise hasta tarafından fiziksel olarak hissedilebilmektedir. Üzerinde ise ince bir tabaka yer almaktadır. Bu durumda hemoroid memeleri makatta mavi, mor tonda görülebilmektedir.
İçindekiler
- Hemoroid (Basur) Nedir?
- Hemoroid (Basur) Neden Olur?
- Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir?
- Hemoroid (Basur) Evreleri Nelerdir?
- Hemoroid (Basur) Tanısı Nasıl Konur?
- Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri
- Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Hemoroid (Basur) Ameliyatı Riskli midir?
- Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hemoroid (Basur) Neden Olur?
Hemoroid (Basur) neden olur? Hemoroide sahip olan hastalarda kronik kabızlık ve düzensiz bir şekilde dışkılama görülmektedir. Hemoroid (Basur) oluşmasını sağlayan nedenler arasında ise şunlar bulunmaktadır:
Obezite
Gebelik
Ikınarak dışkılama
Dışkılama esnasında zorlanma
Lifsiz beslenme
Uzun süre tuvalette oturma
Uzun süre ishal veya kabızlık
Bazı spor faaliyetleri
Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid (Basur) belirtileri nelerdir? Dışkılama esnasında kanama oluşması ve makatta oluşan şişlik sık görülen belirtileri arasında bulunmaktadır. Bunların yanında makat bölgesinde hissedilen kaşıntı ve tahriş hissi de belirtiler arasında yer almaktadır. Bir diğer belirti ise akıntı ve ıslaklık hissinin oluşmasıdır. Makatta veya dışkı üzerinde kan görülmesi de hemoroid (basur) belirtisi olarak görülmektedir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka muayene edilmesi ve tedavi uygulanması gerekmektedir.
Hemoroid (Basur) Evreleri Nelerdir?
Hemoroid (Basur) Evreleri Nelerdir? Hemoroid (Basur) 4 evreye sahiptir. Bu evreler şu şekilde sıralanmaktadır:
1. Evre hemoroid: Kanamaya yol açmakta ve makat dışarısına çıkmamaktadır. İç hemoroid olarak tanımlanmaktadır.
2. Evre hemoroid: Makat dışına çıkmaktadır ancak kendiliğinde tekrar içeri girmektedir.
3. Evre hemoroid: Makat dışına çıkabilmektedir. Hasta tarafından elle geri içeri itilebilmektedir.
4. Evre hemoroid: Makat dışına çıkabilmektedir ve hasta tekrardan içeri itememektedir.
Hemoroid (Basur) Tanısı Nasıl Konur?
Hemoroid (Basur) tanısı nasıl konur? Belirti gösteren hemoroid (basur) sorununda makatta ağrı, kaşıntı, şişlik ve kanama görülmektedir. Böyle belirtiler varsa ise tanı koyulmak için hasta muayene edilmektedir. Hemoroid (Basur) bazı hastalıklara neden olabilmektedir ve bu nedenle bu hastalıklara da dikkat edilmektedir. Bu hastalıkların olmadığı belirlendikten sonra tanı konulmakta ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hemoroidin kesin tanısının konulması için uygulanan yöntemler arasında anoskopi, rektoskopi ve kolonoskopi bulunmaktadır.
Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri
Hemoroid (Basur) tedavi yöntemleri uygulanmadan önce hemoroidin ne durumda olduğu incelenmektedir. Konumu ve derecesi belirlenmekte daha sonra tedavi uygulanmaktadır. Hastalara ilk olarak beslenme ve yaşam tarzında değişim önerilmektedir. Hemoroidin evresine bağlı olarak tedavi yöntemleri de değişebilmektedir. Hayat tarzında değişimin dışında bazı kremler önerilmektedir. Band ligasyon yönteminde ise hemoroide neden olan damarlar bant yardımı ile boğulmaktadır. Eğer hemoroid (basur) ilerlemiş ise cerrahi yöntemlere başvurulmakta ve ameliyat uygulanmaktadır.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hemoroid (basur) ameliyatı eğer durum ilerlemiş ise tercih edilmektedir. Hastaya uygun olan yöntem tercih edilmekte ve belirli bir teknikle yapılmaktadır. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar tüketilmemektedir. Ayrıca 12 saat öncesinden yemek ve su bırakılmaktadır.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Riskli midir?
Hemoroid (Basur) ameliyatı riskleri nadiren oluşabilmektedir. Hemoroid ameliyatına bağlı olarak bir süre boyunca dışkılama esnasında yanma ve batma hissi oluşabilmektedir. Ayrıca yara yerinde iltihap oluşabilmektedir.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hemoroid (Basur) ameliyatı sonrası iyileşme süresi çok uzun değildir. Hasta ameliyat olduğu gün ya da ertesi gün taburcu edilmektedir. Ayrıca iyileşme süresi hastadan hastada değişim gösterebilmektedir. Bazı hastalar bir haftada iyileşebilirken bazılarının iyileşmesi bir ayı bulabilmektedir.
Hemoroid Basur Nasıl İyileşir?
Kanamalı basur görülen hastalar tedavi amaçlı krem kullanabilir ancak bu kalıcı bir çözüm sunmaz. Basurun kesin çözümü bant uygulaması (band ligasyon) olarak bilinen işlemdir.
Hemoroid Olunca Ne Olur?
Basur rektum çıkışının altında var olan kan damarlarının şişmiş hali olarak ifade edilebilir. Bu damarların genişleyip büyümesi kanama, kaşıntı ve sancı gibi sorunlara yol açar.
Basur Olan Bir Kişi Ne Yememeli?
Hemoroid yani basur hastalığından şikayet eden kişi acı gıdalardan, yoğun baharat kullanımlarından, şalgam, turşu gibi gıdalardan uzak durmalıdır. Lifli gıdaları tercih etmelidir.
Basur Doktora Gitmeden Geçer mi?
Basur sebebi ile doktora gitmeye utanan kişiler bu sorunlar uzun yıllar mücadele edebilir. Hastalığın kesin çözümü doktorun uygulayacağı tedavi sağlar. Bu yüzden utanmadan doktora gitmek önemlidir.
Basur Kansere Dönüşür mü?
Düzenli muayene olan kişiler, kanser hastalığına yakalanmaları durumunda erken teşhis sayesinde hastalıktan daha kolay kurtulabilir.Basur kanser ile çok karıştırılan bir hastalıktır. Ancak hemoroid kansere dönüşmez.
Basur Kaç Günde İner?
Hemoroid tedavisinin ardından ortalama bir hafta 10 gün arasında istirahat önerilir. Bu istirahat sırasında kişi doktorun tavsiyelerini dikkate almalıdır.