Anal Kondilom
Anal Kondilom Nedir?
İnsan Papilloma Virus'un(HPV) neden olduğu bir hastalık olup bulaştırıcılığı oldukça yüksektir. Dünyada oldukça sık görülen anal kondilom sıklıkla cinsel temasla bulaşır ve tedavi gecikirse cilt kanserine yol açabilir. Bunun dışında, kişisel eşyaların ortak kullanımı ve havuz gibi ortak alanlar aracılığı ile de bulaşabilir.
İçindekiler
Anal kondilom makat bölgesinde ortaya çıkan birkaç siğille başlar, siğiller cilt üzerinde hızla artar, kümeleşir ve büyük bir katman oluşturur. Tedavi edilmezse bağırsak kanalının içlerine kadar ilerleyebilir. Makatta kaşıntı, kanama, ağrı gibi belirtilerle başlayan ve anüs çevresinde karnıbahar tarzı küçük siğillerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Anal Kondilomda Erken Tedavi Niçin Önemlidir?
Anal kondilomlar tedavi edilmediğinde çok hızlı bir şekilde bağırsak kanalına yayılıp tıkanmalara yol açabilir.
Anal Kondilomda İlaç Tedavisi Nasıldır?
- İnterferon
- Kostik maddeler
- İmmunoterapi
- Antimyoplastik ajanlar kullanılır.
İzmir Anal kondilom tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle nükslerin önlenmesi amaçlı kullanılır. Lezyonların kaybolmasında çok etkili değildir. Cerrahi tedaviye dirençli vakalarda denenebilir.
Anal Kondilomda Cerrahi Tedavi Nasıldır?
Anestezi altında, siğillerin oluşturduğu tüm katmanlar temizlenir. Bu ameliyatta lazer ışınları, kriyoterapi, elektrokoter ve ekzisyonel yöntemler kullanılabilir. Tedaviye rağmen nüks oranı yüksektir. İlaç tedaisinde %50, cerrahi tedavide -20 oranında nüks görülebilir.
Anal Kondilom Tekrarlarsa Ne Yapmak Gerekir?
Anal kondilom nüks etme ihtimali yüksek olan bir hastalıktır. Nükslerde immun sistem direnci çok önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda nüks daha az görülmektedir. Bazı vakalarda tedavi çok zor olabilmektedir. Virüs dokulardan tam anlamıyla kaybolmadığı için malesef nüks şansızlığı her zaman devam etmektedir. Hastalığın bulaşmış olma riski olan kişiler de yeniden muayene edilir.
Tedavi Sonrası Ne Yapmalıyım?
Tedavi sonrası birkaç gün istirahat etmeniz ve iyileşme sürecini doktorunuzun önerilerine uygun olarak tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca, doktorunuzun vereceği karara göre en az 3 ay cinsel ilişkide bulunmamalısınız. Sonraki süreçte ise nüks ihtimalina karşı sürekli muayene olmalı ve ilişkide olduğunuz diğer insanların da muayene olmasını sağlamalısınız.